Värme

Värmesystemen i våra bostäder ska tillsammans med ventilationen skapa ett trivsamt inomhusklimat. Med 20 grader på dagen och ett par grader kallare på natten upplever de flesta temperaturen som behaglig.

När det blir kallt ute, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel - det är temperaturen i rummet som är viktig.

Element (radiator)

För att få en jämn och fungerande värme måste luften cirkulera vid element och termostatventil. Placera därför inte möbler och gardiner i direkt anslutning till element.

Om elementen upplevs som kalla, vrid termostatventilen fram och tillbaka ett par gånger, då ventilen kan ha fastnat under sommaren. Var observant på läckage från elementen och då främst vid termostatventilen. 

Luftning av element

Är elementet endast varmt nertill eller eller om det låter som att det rinner i elementet kan det behöva luftas. Ring oss så hjälper vi dig med det.

Har du fört ventilen fram och tillbaka, och inte placerat något som täcker för element och termostatventil, och det fortfarande är kallt vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Du mäter med en termometer en meter över golvet mitt i rummet. Det skall vara 20 grader i lägenheten. Haninge Bostäder kan låna ut en termometer om du ej har en. Är temperaturen lägre, kontaktar du oss.

Varmt under sommaren

De flesta tycker att sommaren med värme och solsken är toppen. Det kan dock vara jobbigt när värmen är ihållande under en längre period. För att sänka värmen inomhus sommartid kan man använda persienner eller mörka/täta gardiner dagtid samt vädra med korsdrag en stund nattetid.